Gece Başlayan Diş Ağrısı Nasıl Dindirilir?

06.01.2014

Gece Başlayan Diş Ağrısı Nasıl Dindirilir?

Categorie  Kategori : Diş Hekimliği

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilimdalı Başkanı, Yrd. Doç. Dr. Ece ÇALIŞKAN, genellikle geceleri başlayan şiddetli diş ağrılarının sebebinin hormonlarda meydana gelen değişikliklerden kaynaklı olduğunu belirtti.

Derin çürümüş dişlerde, diş sinirinin ölmeye başlamasıyla iltihaplanma oluştuğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Ece ÇALIŞKAN, “İltihap kök dışına yayılmaya başlayarak dokulara baskı yapar ve bu nedenle ağrı meydana gelir. Hormonlar gece saatlerinde değişiklik göstererek damarların genişlemesine yol açabilir bu durum diş ağrılarının gece saatlerinde şiddetini arttırabilir” dedi.

Gece Başlayan Ağrılara Nasıl Müdahale Edilebilir?

•    Dişlerin üzerinde ve arasında kalan gıda artıkları diş fırçası ve diş ipi kullanarak temizlenebilir.
    •  Ağrıyan diş üzerine herhangi bir ağrı kesici ilaç ve kolonya gibi solüsyonların uygulanmaması gerekir. Kimyasal yapıları nedeniyle bu gibi ilaçlar dişetinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına yol açar.
    •    Eğer iltihap nedeniyle yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılabilir.
    •    Diş hekimine gidilemeyecek durumlarda ağrı kesici alınarak ağrı önlenebilir.

Ancak bu gibi müdahalelerin geçici çözümler üreteceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ece ÇALIŞKAN, derin çürüklere müdahalenin gecikmesi durumunda dişin kurtarılamama ihtimalinin meydana gelebileceğini ifade ederek en yakın zamanda diş hekiminin ziyaret edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Diş Hekimliği

19487056