İranlı Öğrenciler Şeb-i Yelda Gecesinde Buluştu

30.12.2013

İranlı Öğrenciler Şeb-i Yelda Gecesinde Buluştu.

Categorie  Kategori : TÖMER
    Reading  Okuma : 2037

İranlı Öğrenciler Şeb-i Yelda Gecesinde Buluştu

İstanbul Aydın Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Temin Koordinatörlüğü tarafından İran Halk Edebiyatı’nın bir parçası olan Şeb-i Yelda gecesi organize edildi. İranlı öğrenciler Şeb-i Yelda gecesinde, Hafız Divanı’ndan şiirler, şarkılar okuyup, dans ettiler.  Ayrıca gecede İran’ın tanınmış Tar ustası Dr. Reza Hosseini de İranlı öğrencilere geçen yıl UNESCO tarafından koruma altına alınan geleneksel enstrümanlardan Tar eşliğinde unutulmaz bir müzik ziyafeti yaşattı.

Gecede bir konuşma yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Direktör Yardımcısı Dr. Miraç ÖZAR; üniversitede öğrenim gören 150’yi aşkın İranlı öğrenciye kendilerini evinde hissettirecek, kültürlerini, geleneklerini yaşatacak bir gece düzenlemiş olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Gecede öğrencilere geleneksel olarak hazırlanan Şeb-i Yelda masasında nar ve karpuz ikram edildi.

Şeb-i Yelda

İran'da yaklaşık 2000 yıldan fazla zamandır 21 Aralık'ı 22 Aralık'a bağlayan gece kutlanan ve günlerin kısalmasının son bulduğunun habercisi olan kutlamaların adıdır. Kökenlerini güneş tanrısı Mithra’nın doğumundan alan bu bayram, Romalıları dahi etkilemiştir. Romalıların Saturnalia ve Sol Invicta şenliklerinde Yelda gecesinden izler taşır. Bugün İran’da bu geceyi karpuz yiyerek ve aile büyükleri çevresinde toplanıp sohbet ederek geçirmek kısmen de olsa süren bir gelenektir.

TÖMER

Son Ziyaret :  21.11.2017 16:43