Dünya İnsan Hakları Günü

10.12.2013

"Dünya İnsan Hakları Günü" kutlaması İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi.

Categorie  Kategori : GÜNDEM

İstanbul Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu ile İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörlüğü'nün 10   Aralık 2013 Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla düzenlediği “Dünya   İnsan Hakları Günü” kutlaması İstanbul Aydın Üniversitesi Florya   Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi.

İstanbul Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu'nun organizatörlüğünde gerçekleştirilen “Dünya İnsan Hakları Günü” kutlamasına İstanbul Vali   Yardımcısı Osman Günaydın, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa AYDIN ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da   katıldılar.

Yaptığı açılış konuşmasında yeryüzünde insan hakları alanındaki mücadelenin insanlık tarihi kadar eski olduğuna dikkat çeken İstanbul Aydın   Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İZMİRLİ, “İçinde Batı   toplumlarının da yer aldığı pek çok ülkede 20. yüzyılın ilk yarısı da dahil, insan haklarının toplumun belli bir kesim için sadece kanun   maddeleri içinde yer aldığını söylemek yanlış olmaz,” dedi.

Konuşmasında Türk-İslam toplumunun tarih boyunca insan haklarına verdiği öneme de vurgu yapan Prof. Dr. İZMİRLİ, “Tarihinde asla engizisyon gibi kara bir  leke bulunmayan, aforoz müessesesini hiç tanımamış, ırk ayrımı yapmamış,   din ve vicdan özgürlüğüne daima saygı göstermiş Türk-İslam toplumunun   insan hakları konusunda çok köklü referansları olduğunu düşünüyorum,”   şeklinde konuştu.

Konuşmasının   sonunda Türkiye'nin insan hakları konusundaki sıkıntılarına da değinen   İZMİRLİ, “Bugüne geldiğimizde vatandaşları en çok AİHM'ye başvuran   ikinci ülke olarak kayıtlara geçtiğimizi, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel   başvuru hakkının tanınmasıyla dördüncü sıraya indiğimizi görüyoruz.   İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından hazırlanan raporlarda Türkiye'ye   insan hakları ihlalleri konusunda haklı-haksız ciddi eleştiriler getiriliyor. Günümüz modern toplumlarının
    huzurunun, güvenliğinin ve   refahının temelinde insan haklarına saygı yatar,” diyerek sözlerini   tamamladı.

Konuşmasında Türk-İslam toplumunun tarih boyunca insan haklarına verdiği öneme de vurgu yapan Prof. Dr. İZMİRLİ, “Tarihinde asla engizisyon gibi kara bir leke bulunmayan, aforoz müessesesini hiç tanımamış, ırk ayrımı yapmamış,   din ve vicdan özgürlüğüne daima saygı göstermiş Türk-İslam toplumunun insan hakları konusunda çok köklü referansları olduğunu düşünüyorum,” şeklinde konuştu.
    “Önce insan olduğumuzu unutmamız lazım”
    İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa AYDIN ise yaptığı konuşmada, “İster Hıristiyan, ister Yahudi, ister Müslüman   olunuz ama önce insan olunuz. Hiçbir elbise, hiçbir unvan, hiçbir makam   olmaksızın hepimizin öncelikle insan olduğumuzu asla unutmamamız lazım,”   dedi.

Yaptığı konuşmada özgürlük konusuna da değinen Dr. Mustafa AYDIN, “İnsan   hakları, insanın insana saygısıyla başlar. Benim hürriyetim, benim  özgürlüğüm, benim insan haklarım yanımdaki kişinin özgürlüğünün ve insan haklarının başladığı noktaya kadar ulaşabilir,” açıklamasında bulundu.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu temsilen konferansa katılan İstanbul Vali Yardımcısı Osman Günaydın ise, “İnsanın olduğu her yerde insan hakları ihlali söz konusu olmuş olabilir. Türkiye, insan hakları konusunda uluslararası denetime açıktır,” şeklinde konuştu.

Konferansta İstanbul Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu üyesi Av. Hande Karahan, İstanbul Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu'nun faaliyetlerinin yer aldığı   bir sunum gerçekleştirdi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Yanık ise   konferansta  “Demokratikleşme ve İnsan Hakları” konusunda bir konuşma   gerçekleştirdi. Yaptığı konuşmada yeni anayasa konusuna değinen Doç. Dr.   Yanık, “Bu ülke ilk anayasası olan 1876'dan bu yana bütün anayasa   değişikliklerinin hepsini olağanüstü dönemlerde yapmıştır. İlk defa   yapılacak sivil anayasa, uzlaşma komisyonunun dağılmasıyla bir başka   bahara kalmıştır. Anayasa konusunu ne siyasilere ne de entellektüellere   tartışma konusu olarak bırakmamalıyız,” ifadelerini kullandı.

Yeni anayasa konusunda siyasi partilere de eleştiri getiren Murat Yanık,   “Keşke siyasi partilerimiz her türlü beklentilerinin, korkularının   dışında tutabilselerdi bu konuyu, daha hayırlı olurdu. Siyasi   partilerimiz başka bazı konulardaki iştah ve kararlılığı yeni anayasa   konusunda da gösterselerdi daha iyi olurdu,” yorumunda bulundu.

Doç. Dr. Murat Yanık'ın ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi   öğretim üyesi Doç. Dr. Kasım Karagöz ve İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver BOZKURT, “Temel Haklar ve Yasama   Hakkı” ve “İnsan Hakları Bağlamında Mülteci Hukuku” konulu birer konuşma   gerçekleştirdiler.

“Dünya İnsan Hakları Günü” kutlamasının sonunda üniversitelerarası “İnsan   Hakları” konulu yarışmayı kazanan kamu spotu filmi ödül töreni ve   ortaokullar ve liselerarası yapılan “İnsan Hakları” konulu kompozisyon   ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

GÜNDEM

Son Ziyaret :  24.11.2017 21:11