Kader İnancı

23.10.2013

İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Tarmer'in düzenlediği "İnsan Sorumluluğu Bağlamında KADER İNANCI".

Categorie  Kategori : TARMER
    Reading  Okuma : 2005

İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAÜ- TARMER) “İnsan Sorumluluğu Bağlamında Kader İnancı” konulu panelinde öğrencilerle buluştu.

İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi 23.10.2013 tarihinde düzenlenen “İnsan Sorumluluğu Bağlamında Kader İnancı” konulu panelinde öğrencilerle bir araya geldi.

İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesine yeni kazandırılan Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAÜ- TARMER) TARMER SEMİNERLERİ-1 etkinliği kapsamında ilk panelini gerçekleştirdi.

Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAÜ- TARMER) Müdürü olan İlahiyat Profesörü Mustafa Saim Yeprem ilk panelinde kendisine sıkça sorulan soru olarak değerlendirdiği Kader konusunu ele aldı.15 günde bir her Çarşamba günü İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesinde yapılacak olan panelin ilk konusu; “İnsan Sorumluluğu Bağlamında Kader İnancı” oldu.

“Kuran-ı Kerim esas alındığında Kader, Tabiat Kanunlarının başka adıdır.”
    Öğrencilerin yoğun ilgiyle katıldığı panelde Yeprem “Kader” konusuna öncelikle kaderin kelime anlamını tanımlayarak başladı. “Kuran-ı Kerim esas alındığında Kader, Tabiat Kanunlarının başka adıdır” diyen Yeprem, Kaderin bir ölçüler-kurallar-kanunlar topluluğu olduğunu ve insan beyninin, kendisinin de dahil olmak üzere, algıladığı bütün varlıkların taşımakta olduğu, ölçülebilir cinsten, tüm değerlerin “Kader” olduğunu belirtti. Kaderin bilgi mi yoksa geleneksel bir inanç mı olduğuna dair ipuçları veren Yeprem, birçok örneklemelerde bulunarak gençleri Kader konusunda aydınlattı. Kazanın ise Kaderin ayrılmaz parçası olduğunu söyleyen Yeprem, Kaderi “tabiat kanunları” olarak, bu kanunların reel dünyadaki oluşumlarını ise “Kaza” olarak tanımladı.

“Bizim zihnimizin dışında mutlak anlamda bir zaman ve mekan yok.”
    Zaman algısı kişisel subjektif bir algıdır diyen Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem zaman ve mekânın birbirinden ayrılmaz, insana özgü kavramlar olduğunu vurgulayarak Allah’a zaman ve mekân kavramlarının nisbet edilemeyeceğini belirtti. Aynı zamanda “Hayır, Şer” gibi konulara da değinilen panelde, Allah’ın fiillerinde Hayır ve Şerr gibi vasıfların düşünülemeyeceği, onun fiillerinin, yani tabiatta meydana gelen olayların kendi başlarına nötr (değer hükmü taşımayan) nitelikte olduğu, bunların insanlara etkisi açısından bakıldığında, insanların durumlarına ve bakış açılarının farklılığına göre Hayır veya Şerr gibi değişik değer hükümlerini oluşturduğu çeşitli örneklemelerle açıklandı.

Panel, öğrenciler ve bazı öğretim elemanları tarafından gelen sorular yanıtlanarak son bulmuştur.

TARMER

Son Ziyaret :  26.09.2017 20:59