Patronlar Gazete Patronu Olmaktan Çıktılar

13.05.2013

Ece Üner: "Patronlar Gazete Patronu Olmaktan Çıktılar"

Categorie  Kategori : İletişim

HABERTÜRK program yapımcısı ve sunucusu Ece Üner, İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nün düzenlemiş olduğu “Haberin Sorusu Nerede Başlar Nerede Biter ?” başlıklı konferansa konuşmacı olarak katıldı.

“Akşam Raporu” ve “Enine Boyuna” programlarının sunucusu Ece Üner, İletişim Fakültesi öğrencilerine tecrübelerini ve tekelleşme sonucu medyanın bugün içinde bulunduğu durumu anlattı.

Gazetecilik mesleğine ilk atıldığı yılları şanslı bir dönem olarak nitelendiren Ece Üner, “Ben mesleğe sıfırdan başladım. Stajyer olarak çalışmaya başladığım dönemler Amerika-Irak olayları gündemdeydi. İyi dil bilen insanlara ihtiyaç vardı. Gelen haberlerin çevirilerini yapıyorduk. Bu sektör göründüğü kadar ışıklı ve parlak değil. Kendine göre zorlukları var,” dedi.

Konferansı soru cevap şeklinde ilerletip öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtlamak isteyen Ece Üner, Basın-İktidar ilişkisi hakkında gelen bir soruya, “Türkiye'de bugün tepki vermek demek, yerinden olmayı göze almak demek. 1980 sonrası medya patronları ne zaman ki fabrika kurmaya, başka sektörlere atılmaya giriştiler o zaman hükümete muhtaç kaldılar. Çünkü hükümete başkaldırdıkları takdirde ihale alamıyorlardı. O zaman hükümete uyum sağlamak durumunda olup bağlı kaldılar,” sözleriyle basının iktidara olan bağlılığına dikkat çekti.

İletişim fakültesi mezunlarının açıkta kaldığı fakat medya çalışanlarının iletişim fakültesinden mezun olmayanlar olduğuna da değinen Üner, “Medyada uzmanlaşma dönemi başladı. Medyanın bazı yerlerde boşlukları var. O yüzden çalışma kadrosunda kendini başka alanlarda geliştirmiş bireylere yer veriyor. Bu yüzden de başka alanlardan insanlar medyada yer alıyor. Az önce de dediğim gibi, bir şey ne kadar ışıklıysa arka tarafı o kadar karanlık kalıyor,” yanıtını verdi.

Öğrencilerden gelen sorular üzerine basın- iktidar ilişkisine de değinen Ece Üner, “Patronlar, gazete patronu olmaktan çıkıp da başka her şeyin patronu olmak isteyince; başkanlardan, hükümetten bağımsız haber yapmak imkânsızdır. Düşündüğünüzü özgürce dile getirme şansı Amerika'da da yok. Hükümet istikrar istiyor. İstikrar demek, tek ses, tek görüş demek. Bunu da sağlamak için medyayı kullanıyor” diyerek konuşasını sonlandırdı.

Son Ziyaret :  16.06.2019 04:35