Diş Gıcırdatma Probleminiz Nasıl Son Bulur?

08.05.2013

Sabahları çene kısmınızda ağrı ile mi uyanıyorsunuz? Geceleri uykunuzda dişlerinizi mi gıcırdatıyorsunuz?.

Categorie  Kategori : Diş Hekimliği

DİŞ GICIRDATMA PROBLEMİNİZ NASIL SON BULUR?

Sabahları çene kısmınızda ağrı ile mi uyanıyorsunuz? Geceleri uykunuzda dişlerinizi mi gıcırdatıyorsunuz? Uyandığınızda baş ağrısı mı çekiyorsunuz? Eğer bu sorulara evet yanıtını veriyorsanız ve gün içinde yoğun stres yaşıyorsanız “Bruksizm” hastası olabilirsiniz.

Bruksizm (diş gıcırdatma) genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır. Stresli gün geçiren kişilerde uyku esnasında bilinçsizce ortaya çıkan diş sıkma hareketinin dişlere ve vücudun baş boyun gibi bölgelerine de zarar vereceğini belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dentaydın Diş Hastanesi Protetik Diş Tedavi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Umut Güler, stresin en çok çene kaslarını etkilediğini, bu durumun gün içerisinde de diş sıkmaya neden olabileceğini ancak daha çok geceleri ortaya çıktığını belirtti.

Diş Gıcırdatma (Bruksuzim) Sebepleri Nelerdir?
    Stresin Bruksizme neden olan en önemli etkenlerin başında geldiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Umut Güler, aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmanın, dişlerin sıralanışındaki bozukluklar ve yanlış yapılmış dolgu ve kaplamaların bruksizm sebepleri arasında yer alabileceğini ifade etti.

Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Belirtileri Nelerdir?
    Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma
    Dişlerde kırılma
    Dişlerde aşırı hassasiyet
    Diş etinin geriye çekilmesi ve diş etinde aşınma
    Dişlerde sallanma
    Yanaklarda tahriş
    Baş, çene ve boyun ağrıları
    Çene eklemlerinden gelen sesler
    Ağzı tam olarak açamama
    Yanaklarda oluşan tahrişler

Diş Gıcırdatma(Bruksizm) Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
    Ağız ölçüsü alınarak oluşturulan ve dişlerin birbirine değmesini engelleyen gece plağının, en yaygın tedavi yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Umut Güler,  gece plağının tek başına yeterli olmadığı durumlarda, stres terapisi, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış dolgu ve kaplamaların yenilenmesi gibi ek tedavilere gidilebileceğini belirtti.

Botoksla Bruksizm Engellenebilir
    Gece plağı ile sonuç alınamayan durumlarda, yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına botoks yapılarak kastaki stres kaldırılabilir ve istenmeyen kasılmalar yok edilebilir diyen Prof. Dr. Ahmet Umut Güler, 6-9 ay etkisi süren bu uygulamanın sonunda kişinin diş sıkma alışkanlığından kurtulabileceğini ifade etti.

Diş Hekimliği

19487001