Ağı İçi Kanserlerde Erken Teşhis Şart

02.05.2013

İAÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dentaydın Diş Hastanesi Oral Diagnoz Kliniği (İlk Tanı ve Teşhis) hekimleri, ağız ve diş sağlığını korumanın ve birçok hastalığı ilerlemeden önlemenin yolunun düzenli olarak yapılan diş hekimi muayenesinden geçtiğini belirtti.

Categorie  Kategori : Diş Hekimliği

AĞIZ İÇİ KANSERLERDE ERKEN TEŞHİS ŞART

İdeal diş tedavisinin ancak doğru bir tanı ile mümkün olduğunu belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Oral Diagnoz kliniği hekimleri, diş hekimliğinde tanı ve tedavi planlaması için yapılan girişimlerin “Oral Diagnoz” Anabilim Dalı’nın konusu olduğunu söyledi. Ağız içi tüm problemlerin belirlenmesi ve aralarındaki farkların ayırt edilmesinin Oral Diagnoz bölümünü ilgilendirdiğini söyleyen uzmanlar, Oral Diagnoz’un diş hekimliği için öneminin büyük olduğunu vurguladı. Oral Diagnoz’un sadece ağız ve diş sağlığı açısından değil, sistemik hastalıklar açısından da büyük önem taşıdığına değinen uzmanlar, ağız içi/dışı bazı bulguların sistemik hastalıkların da habercisi olabileceğini ifade etti. Sağlığın ağızda başladığını vurgulayan Dentaydın Oral Diagnoz Kliniği Hekimleri, Oral Dignoz muayenesi ve erken teşhislerin sağlayacağı yararlardan bahsetti.

• Oral Diagnoz muayenesi ile hastanın öncelikli şikâyetinin kaynağı tespit edilir.
    • Oral Diagnoz muayenesi ile hastanın sadece mevcut şikâyetleri değil, ileride muhtemel sorun yaratabilecek bölgeleri de saptanarak şikâyet ilerlemeden tedaviye yönlendirilebilir.
    • Oral diagnoz ile yapılan erken teşhis ileride oluşacak daha büyük sorunları önleyerek tedaviyi hem daha basit hem de daha ekonomik hale getirecektir.
    • Dişeti kanamaları, dişlerle ilgili bir problemin belirtisi olabileceği gibi lösemi gibi ciddi hastalıkların belirtisi de olabilir. Ayrıca ağızda çıkan uçukların sebebi de basit bir neden olmayıp ağız içi kanserlerinin ön belirtisi olabilir.

Oral Diagnoz ile ilgili sıkça sorulan soruları cevaplayan hekimler, merak edilen hususları anlattılar.

Ağız içi röntgen çekmek zararlı mıdır?
    Günümüzde röntgen çekilirken gelişen teknoloji ile hasta daha az düzeyde radyasyon almakta ve ışınlama süresi de kısalmaktadır. Ayrıca röntgen çekilen bölümlerde radyasyon ile ilgili azami önlemler alınmakta ve kurumlar bu önlemlere göre lisanslandırılmaktadır. Bu yüzen herhangi bir zarar teşkil etmemektedir.

Hamilelerde röntgen çekilebilir mi?
    Diş hekimlerinde kullanılan röntgen makinelerinde radyasyon çok düşük seviyede olmasına rağmen, hamilelerde röntgen çekiminden kaçınılmalıdır. Zorunluluk yoksa bu işlem doğum sonrasına ertelenmelidir.

Ağız içi röntgenlerde dişlerdeki çürüklerden başka neler tespit edilebilir?
    Ağız içi röntgenlerde dişler ve çevre dokular daha sınırlı bir alanda izlenebilirken, panoramik röntgen ile çene kemiklerini de içeren daha geniş bir alan izlenebilmektedir. Panoramik röntgenle başlangıç çürükleri tespit edilebilirken, ağızdaki apselerin hangi dişten kaynaklandığı, yapı bozuklukları, kök kırkıları ve kist ya da tümörler de tespit edilebilir.

Oral Diagnoz ile ilgili günümüzde ön plana çıkan modern tedavi uygulamaları ve yaklaşımları nelerdir?
    Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalında klinik muayenesi için kullandığımız laboratuvar yöntemleri– radyolojik – patolojik yöntemler ile tüm hastalarımızda tedavi planlaması yapmaktayız. Örneğin ağız içi/dışı röntgenler (periapikal RVG- dijital panoramik-sefalometrik filmler) kullanıldığı gibi, implant uygulamalarında ve eklem hastalıklarının teşhisinde MR ve BT yardımcı olarak istenebilecek radyolojik tetkiklerdir.

Diş Hekimliği

Son Ziyaret :  22.01.2020 17:35