Altı Ayda Bir Diş Kontrolü Önemli

11.03.2013

Categorie  Kategori : Diş Hekimliği

ALTI AYDA BİR DİŞ KONTROLÜ ÖNEMLİ

En az altı ayda bir ağız ve diş sağlığı için uzmana başvurulması gerektiğini belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Göksu Trakyalı hassas diş ve diş etine sahip olan kişileri uyarıyor. Yrd. Doç. Dr. Göksu Trakyalı, “Bilindiği üzere son bir yıl içerisinde yaşanan ağız-diş sağlığı problemlerinin yaklaşık %31’ini diş çürükleri oluşturmaktadır. Yaşanan bazı başka problemler ise, diş etlerinde çekilmeler, ağız kokusu, diş taşı oluşumu, dişeti kanaması olarak sayılabilir. Bütün bu problemler, altı ayda bir sürekli diş doktoru kontrolü ile önlenebilir. Örneğin diş çapraşıklıklarının erken yaşlarda teşhis edilmesi ve tel tedavisi ile düzeltilmesi ile bu probleme dayalı olan diş çürüklerinin ve dişeti hastalıklarının büyük bir kısmının önüne geçilebilir. Bu sebepten ötürü çocukların süt dişli dönemden itibaren 6 ayda bir ya da en azından her sene diş hekimi kontrolüne gitmeleri ve diş hekimi gerekli görürse bir ortodonti uzmanı muayenesine gitmeleri gerekmektedir. Tabi ki beslenme alışkanlığı ve ağız hijyeninin sağlanması da çürük riski açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı mümkün olduğunca karbonhidrat ağırlıklı besinlerin ve asitli içeceklerin tüketiminin minimuma indirilmesi, ikisi sabah kahvaltı sonrası ve akşam yatmadan önce olma şartı ile günde en az üç defa etkili bir şekilde diş fırçalanması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise erken dönemde, yani normal zamanından daha önce travma veya çürük nedeniyle kaybedilen süt dişlerinin yerlerinin korunmasıdır. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında kaybedilen süt dişlerinin altından gelecek sürekli dişin çıkabileceği boşlukların korunması için diş hekiminin veya ortodonti uzmanının mutlaka bir yer tutucu uygulaması gerektiğini belirtiyor.

Diş Hekimliği

19234355