İAÜ'de Stres Semineri

08.01.2013

İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen" Stres" konulu seminer gerçekleşti...

Categorie  Kategori : SHMYO

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Stres Semineri

İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen “Stres” konulu seminer gerçekleşti. Seminerde İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Ziylan, öğrencilere stres konusunda önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Ziylan, ''Stresin iki farklı tanımı vardır. Bunun bir kısmı psikolojik, bir diğer kısmıysa organik yapımızı ilgilendiriyor. Bunun yanında stres günlük hayatta karşılaştığımız olaylarla ortaya çıkar'' diyerek strese yol açan faktörleri ve dikkat edilmesi gereken konuları ele aldı. Ziylan, insanlarda oluşan stresin psikolojik bir bozukluk olmadığını ve organizmanın kontrolü kaybetmesi olarak tanımlandığını söyledi.

Konuşmasında strese yol açan faktörleri anlatan Ziylan,  sosyal - kültürel nedenlerin ve korkularımızın stres üzerinde çok etkili olduğunu vurguladı ve “Stres hastalıkları provoke eder ve hızlandırır,'' diyerek strese herkesin aynı cevabı vermediğini birçoğumuzun strese yatkın olduğunu ama, kadınların strese daha yatkın olduğunu ve olayları büyüttüğünü, erkeklerinse stresi yok sayıp göz ardı ettiği için, daha zor strese kapıldığını belirtti.

Ziylan, strese kapılmamamız için sağlığımıza dikkat etmemiz, yaşamdan zevk almamız gerektiğini ve bize yardım etmek isteyenlere açık olmamız gerektiğini vurgulayarak, bunların yanında stresi yönetebilmemiz için ruhsal, duygusal, fiziksel sağlığımızı da korumamız gerektiğini söyledi

Prof. Dr. Ziylan konuşmasını şöyle tamamladı:
    “Stresi azaltmak için, zevk aldığınız şeyleri yapın. Örneğin, müzik dinlemek, dans etmek, iletişim kurmak, hayır demeyi öğrenmek, güne iyi başlamak. Gibi.”

Seminere katılan öğrencilere stres testleri dağıtılarak, kendi streslerini kontrol etmeleri istendikten sonra İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu tarafından, Prof. Dr. Ziya Ziylan'a teşekkür belgesi takdim edildi.

SHMYO

19647101