Kent ve Medeniyet Konferansı

27.11.2012

İAÜ Birleşmiş Kentler Okulu'nda Prof. Dr. Bekir Karlıağa "Kent Ve Medeniyet" konferansı verdi...

Categorie  Kategori : TAM

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ BİRLEŞMİŞ KENTLER OKULU DÖRDÜNCÜ HAFTASINDA ÖNCE ARKEOLOJİ MÜZESİNİ GEZDİ, ARDINDAN YEŞİL EV' DE BAŞBAKAN BAŞDANIŞMANI VE MEDENİYETLER İTTİFAKI TÜRKİYE KOORDİNATÖRÜ PROF. DR. BEKİR KARLIĞA’YI AĞIRLADI.

İAÜTAM Başkanı Zeynep Banu Dalaman yönetiminde dördüncü haftasına giren ve büyük ilgiyle İstanbul mekânlarını gezmeye devam eden “Birleşmiş Kentler Okulu”nun bu haftaki konusu “Kent ve Medeniyet” idi. Program sabahı“Medeniyetlerin Şehir Kültürü Üzerinde Bıraktığı Etkiler ve Yansımaları” temasıyla öğrenciler Arkeoloji Müzesi’ni gezdi. Ardından Sultanahmet Yeşilev Kış Bahçesi’nde Başbakan Başdanışmanı ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Bekir Karlıağa’nın katıldığı keyifli sohbetle devam edildi.

“MEDENİYET BATI’NIN MALI DEĞİLDİR”
    Derin felsefe bilgisiyle “Medeniyet” kelimesinin ilkçağlardan günümüze, Eflatun’dan, Farabî’ye ve günümüz kullanımlarına kadar bir özet sunan Prof. Dr. Karlıağa, medeniyet kelimesinin Batı sözlüklerine 18. Yüzyılda girdiğini ancak, Farabî’nin bu tarihten 900 yıl önce eserlerinde “medeniyet” kelimesini kullandığını söyledi. Türk düşünürü Farabî MS. 900’lü yıllarda yazdığı iki önemli eserinde “El-Medinetü'l-Fazıla (Fazilet Şehri: Toplumun İlkeleri Üstüne Kitap)” ve “Es-Siyaset-ül Medeniyye (Kent Yöneticisine Medeniyet Kitabı)” medeniyet fikrinden bahseder.  Aslında birçok Batılı düşünürün sahiplenmeye çalıştığı ve medeniyet deyince sadece “Batı Medeniyeti”ni referans gösterenlerden tam 900 yıl önce Anadolu topraklarında medeniyetten bahsedildiğini anlattı.

Prof. Dr. Bekir Karlığa, kentin medeniyetle ilgisini de: “Medeniyet, şehircilik bilinciyle direkt alakalıdır. Kent ve medeniyet aslında aynı şeydir. Her kentin bir ruhu vardır; her kent mabetleri, ağaçları, mimari bütünlüğü ile aslında bir medeniyettir. Modern kentlere baktığımız  bu ruhu kaybettiklerini görüyoruz. İstanbul gibi, Assos, Bergama, Efes, Urfa, Londra, Bursa, Şam, Kurtbuba, Paris: bunlar ruhları olan kentlerdir ve bir medeniyeti de simgeliyorlar."şeklinde ifade etti.  Sözlerine: “1960’lı 70’li yıllara kadar sadece Batı Medeniyetinden bahsedildiğini ancak o yıllardan sonra gelişen sosyoloji ve antropoloji çalışmalarının artmasıyla “medeniyet”in Batı’nın malı olmadığı kanıtlanmıştır. Dünya tarihinde 30 kadar medeniyetin kuruldu. Bugün yaşayan beş ana medeniyet vardır: Avrupa ve Amerika’yı içine alan Batı medeniyeti, Hint medeniyeti, Çin medeniyeti, Ortodoks medeniyeti ve İslam medeniyeti.” şeklinde tamamladı.

Günün sonunda İstanbul Aydın Üniversitesi adına Prof. Dr. Bekir Karlığa’ya plaket sunulurken, Karlığa da büyük ses getiren projesi medeniyet belgeseli “Batıya Doğru Akan Nehir”in bir setini İAÜTAM Başkanı Zeynep Banu Dalaman’a hediye etti.

TAM

19387819