Suriye'deki Gelişmeler Usam'da Ele Alındı.

08.11.2012

İAÜ Ulusal Güvenlik ve Strateji Araştırma Merkezi (USAM) tarafından düzenlenen "Suriye'deki Gelişmeler ve Türkiye" konulu panel gerçekleşti...

Categorie  Kategori : USAM

SURİYE’DEKİ GELİŞMELER USAM’DA ELE ALINDI.

İstanbul Aydın Üniversitesi Ulusal Güvenlik ve Strateji Araştırma Merkezi (USAM) tarafından düzenlenen “Suriye’deki Gelişmeler ve Türkiye” konulu panel gerçekleşti. Moderatörlüğünü USAM Müdürü Doç.Dr. Sait Yılmaz’ın yaptığı panele; 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit ÖZDAĞ, Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan KÖNİ ve Akşam Gazetesi yazarı Hüsnü Mahalli katıldı. Yoğun ilgi gören panelde konuşmacılar tarafından açıklanan hususlardan bazıları aşağıda özetlendi.

Prof.Dr. Hasan Köni, Ortadoğu’daki gelişmelerin yakın geçmişteki genel arka perdesine değinen konuşmasında sıranın Suriye’den sonra İran’a hatta Azerbaycan’a geleceğini, çünkü demokrasi adı altında babadan oğula geçen tüm iktidarların değiştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Rusya’nın bunu bildiği için Çin, Ermenistan, İran, Irak ve Suriye ile geniş bir cephe oluşturduğunu söyleyen Köni; Türkiye’nin sıfır sorun politikasının çöktüğünü ve ABD ile doğrudan diyaloga girmesinin arkasında Rusya ile karşı karşıya gelinmesi ve tüm komşularla kötüleşen ilişkilerin yattığını açıkladı. Köni, İran’ın nükleer silah edinmeye çalıştığını ama İsrail’in nükleer silah sahibi olmasına kimsenin ses çıkarmadığına değindikten sonra İsrail’in İran’ı vurmasının geciktirilmesi için oyalama maksatlı olarak Suriye üzerinde yoğunlaşıldığını ifade etti. Köni, Obama yönetiminin savunma harcamalarından kaçınmak için terörle mücadelede artık asker göndermek yerine Kansas’tan hedeflerini insansız hava araçları ile vurduğunu, Suriye için de Türkiye’yi kullandığını belirtti.

Prof. Dr. Ümit Özdağ, Türkiye’nin Suriye’de demokrasi diye birlikte yola çıktığı Suudi Arabistan ve Katar’ın çok doğru dostlar olmadığını, Suriye konusunda arka plandaki diğer müttefikin İsrail olduğunu söyledi. Suudi yönetiminin ABD’yi en büyük tehdidin Selefiler ve El Kaide değil, Şiiler olduğuna ikna ettiğini belirten Özdağ, ortada Suudi Arabistan, İsrail ve ABD tarafından uygulanan yeni bir Sünni proje olduğunu, bu amaçla Hamas ve FKÖ’nün barıştırılması, Lübnan’ın kuzeyine Selefiler yerleştirilmesi, Hama’dan başlayarak Suriye’de iç karışıklıklar çıkarılmasının ve bu amaçla Kafkasya dâhil bölgenin her yerinden Suriye’ye Sünni savaşçı gönderilmesinin yakın zamanda Ürdün’e ABD deniz piyadelerinin gönderilmesinin bu projenin bir parçası olduğuna dikkat çekti. Kimliği dönüştürülen Türkiye’nin Suriye politikasının çıkarlarına uygun olmadığını açıklayan Özdağ, hükümetin Suriye’de Müslüman Kardeşlerin iktidara gelmesini kendi çıkarlarına uygun gördüğünü söyledi. Türkiye’nin yanlış politikasının bölgesel bir savaşa yol açabileceğini ifade eden Özdağ, Esat’ın Şam’ı kaybetse bile Lazkiye’de yeni bir cephe açacağını, Suriye halkının en az %50-60 oranında Esat’ı desteklediğini ifade etti. Sorulan bir soru üzerine Özdağ, Türkiye’de yeni Anayasa ile idari federalizm ve Başkanlık sistemi getirilmeye çalışıldığını, idari federalizmin ise siyasi federalizmin alt yapısı olacağını dile getirdi..

Gazeteci Hüsnü Mahalli ise son yıllarda yaşanan ve adına Arap Baharı denen hareketlerin Batı tarafından önceden kurgulanmış bir palavra olduğunu, ortada bahar olmadığını ifade etti. Mısır, Libya ve Tunus’ta seçime katılma oranının %50’nin altında olmasının bu hareketlerin bir devrim olmadığının göstergesi olduğunu söyledi. Suriye’de demokrasi isteyen Katar’ın topraklarının %30’unun Amerikan üssü olduğunu, erkekler ve kadınların ayrı yollar kullandığını, Anayasa ve Meclis’i olmayan bir ülke olduğunu söyleyen Mahalli, Suudi Arabistan’da kadınların birinci dereceden bir akrabaları yanında olmadan sokağa çıkamadığını ve dünyada Taliban ve El Kaide dâhil ne kadar radikal terör örgütü varsa arkasında Suudilerin parası ve CIA olduğunu açıkladı. Daha Kaddafi öldürülmeden Fransa’nın Libya’daki tüm yol ve köprülerin onarım ihalesini aldığını söyleyen Mahalli, 11 milyar dolarlık bu ihale için Fransa’nın özellikle yolları ve köprüleri bombaladığını açıkladı. Ortadoğu’da ‘uyumlu İslam’ın getirilmeye çalışıldığını söyleyen Mahalli, bu uyumun siyasi (Batı ile kavga etmeyecek), ekonomik  (neyi pazarlıyorlarsa almak) ve en önemlisi ideolojik/dinsel uyum (İsrail’i tanımak) olmak üzere üç boyutu olduğunu ifade etti. Mahalli’ye göre yaşanmakta olan süreç Suriye ile bitmeyecektir. Suriye gerçekte Türkiye’ye karşı oyunların bir sahnesidir. Sorulan bir soru üzerine Mahalli, Batı tarafından gönderilecek Patriot’ların Türkiye’yi değil İsrail’i koruma amaçlı olduğunu söyledi.

USAM

Son Ziyaret :  21.11.2017 16:40