Katılımcı Çağrısı

09.11.2012

Mühendislerin Ve Teknisyenlerin Bilgi Teknolojileri Sektöründe Bilgi Ve Yeteneklerini Geliştirmek Projesi...

Categorie  Kategori : PROJE PAZARI

KATILIMCI ÇAĞRISI

‘MÜHENDİSLERİN VE TEKNİSYENLERİN BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SEKTÖRÜNDE BİLGİ VE YETENEKLERİNİ GELİŞTİRMEK’ Projesi

‘ENHANCING KNOWLEDGE AND SKILLS OF ENGINEERS AND TECHNICIANS IN INFORMATION TECHNOLOGY SECTOR’ Project

Bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) sektörü AB’nin büyümesine çok büyük katkı sağlamaktadır: AB’nin GDP’sinin %5.3’ü ve istihdam alanının %4’ünü oluşturmaktadır. Ekonominin ve işgücü üretim hacminin %20’sini oluşturan, AB’nin en yenilikçi ve araştırmaya dayalı sektörü, iş dünyası sektöründe AB’nin toplam araştırma çalışmalarının dörtte birini oluşturmaktadır.

Ne yazık ki, BİT endüstrisi, hem bay, hem bayan mükemmel zihinleri istihdam etme çabasında gerçek bir kriz ile karşılaşmaktadır. BİT alanında okuyan ve kariyerini seçenlerin sayısı düşmekte ve yükselen bir talep göstermemektedir. BİT ve e-iş akıllı kullanımı ("e becerileri"), Lizbon stratejisinin kalbi olan verimlilik ve rekabet gücünün artırılması için önemli etkinleştiricilerdir. Bu sektörler,  yetenekli ve adapte edilebilir bir işgücü gerektirmektedir. Üniversite-sanayi-sivil toplum işbirliği ile tasarlanan staj programları, yeni mezun ve işsiz gençlerin bilgi, beceri ve teknik kapasitenin geliştirilmesi ve Avrupa işgücü piyasasına katılımlarının desteklemesi için önemli bir rol oynamaktadır.

BİT, Türkiye için stratejik önemdedir. Ülkemiz iyi bir BIT kullanıcısı olmalı, ama bununla da yetinmeyip muhakkak BIT üretmelidir. Bunun için de, iyi eğitim almış, sektör ve AB’ndeki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olan, sektörde ihtiyaç duyulan e-becerilere sahip kişilerin iş piyasasında çalışmaları önem taşımaktadır.

Projenin hedefleri şunlardır:
    1- Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Teknolojileri bölümlerini bitirmiş genç mezunların ya da işsiz gençlerin, üniversite-endüstri işbirliği ile geliştirilmiş uzun dönemli bir staj programına katılımları ile,  ileri BİT araçlarını kullanmaları ve / veya geliştirmeleri ya da yaratmaları için yeteneklerini ve teknik kapasitelerini geliştirmek.

2- E-yetenek ve hayatboyu BİT öğrenimini teşvik ederek, stajerler arasında inovasyon ve yaratıcılığı arttırmak.

3- BİT alanında iş olanaklarından yararlanma avantajına sahip olacak yeteneklere ve kendisine güvene sahip genç mezunların istihdamını arttırmak.

4- Avrupa’nın mevcut BİT kapasitesini yönetecek ve geliştirecek yenilikçi ve yetenekli işgücünü arttırmak
    Bu hedeflere ulaşılması ile elde edilecek projenin beklenen sonuçları şunlardır:

1- İyi eğitim almış, BİT sektörü ve AB’ndeki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olan, sektörde ihtiyaç duyulan e-becerilere sahip kişilerin Türkiye ve AB ülkelerinde iş piyasasına katılımları ile, BİT alanındaki iş açığının karşılanmasına katkı sağlanması.

2- Üniversitede ve meslek yüksek okullarında öğrendiği akademik bilgiyi BİT endüstrisinde uygulama deneyimi kazanmış, bilgili gençlerin iş piyasasında yer almaları ile, AB’nin BİT alanında verimliliğinin ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmak.

3- Üniversite-sanayi, sivil toplum işbirliği ile BİT alanında hareketlilik projelerinin geliştirilmesi ve hayatboyu ICT öğreniminin teşvik edilmesi için bir platform oluşturmak.

Projenin toplam süresi 12 aydır. 1 Eylül 2012 – 1 Eylül 2013 tarihleri arasında yürütülmesi planlanmaktadır. Staj için öngörülen tarihler 4 Şubat 2013 – 23 Haziran 2013’dür.

Bu proje AB Hayat Boyu Öğrenme Programları ‘LEONARDO DA VINCI PLM (İşgücü Piyasasındaki Kişilerin hareketliliği)’ kapsamında gerçekleştirilecektir. Hareketlilikler Kişilerin,  meslekî eğitim kapsamında  proje teklifi yoluyla  sağlanan hibeyi kullanarak  belirli bir süre için  en az biri AB’ye üye olan ülkelerdeki işletme veya eğitim kurumlarına  gönderilmesi ile gerçekleştirilmektedir.

Kimler Başvurabilir:
    Katılımcılar Proje koordinatörü ve ortakları tarafından belirlenecek olup aşağıdaki kriterlere uymaları gerekmektedir.

- Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ya da Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Teknolojileri bölümlerinden mezun olan; iş arayan ya da yeni işe başlamış olup da BİT sektöründe mesleki deneyimini arttırmaya istekli olmak.

- Orta veya ileri seviyede İngilizce bilmek,

- 20 Hafta süresince İspanya, Yunanistan veya Danimarka'da gerçekleştirilecek staj programına tam katılım sağlamayı kabul etmek.

Ortaklar:
    Projede yurtiçi ve yurtdışından olmak üzere toplam 8 ortak bulunmaktadır,
    • İnovasyon Proje Geliştirme Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. (Gönderen Kuruluş), Türkiye
    •  Avrasya Üniversiteler Birliği (Gönderen Kuruluş) - Türkiye
    • Bilişim Enformasyon Teknolojileri Bilg. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. (Gönderen Kuruluş) - Türkiye
    • VirtualWare (Evsahibi Kuruluş)– Basauri, İspanya
    • AC Amics de la Biblioteca de la Fonteta (Evsahibi Kuruluş)– Valencia, İspanya
    • InterCollege APS (Evsahibi Kuruluş)– Fjerritslev, Danimarka
    • Exoha (Evsahibi Kuruluş)– Selanik,Yunanistan
    • Institute of Research and Training on European Affairs (Evsahibi Kuruluş)– Piracus,Yunanistan
    Mali Şartlar:
    Seyahat masraflarının % 100’ü (Yunanistan için 500 Euro’ya, İspanya ve Danimarka için 600 Euro’ya kadar).

Yeme (3 öğün), Konaklama (sağlıklı şartlarda) ve yerel Ulaşım, coordinator kuruluşun sağlayacağı hibe ile yabancı ortaklar tarafından sağlanacaktır. Diğer şahsi harcamalar katılımcılara aittir.
    Herhangi bir katılım ücreti yoktur.

Başvurular:
    Başvuru formları 21 Kasım 2012 saat 11:00 tarihine kadar tamamen doldurulup musaakgul@aydin.edu.tr adresine gönderilmelidir.

Diğer sorularınız için:
    Musa Akgül